Asbest op daken vanaf 2024 verboden. Dan toch maar zonnepanelen er op???

ingevoerd op 03-03-2015

Iedereen die een asbesthoudend dak op zijn tuinhusje of schuur heeft wordt verplicht om dit voor 2024 van het dak te verwijderen en door een ander materiaal te vervangen. Het kabinet vindt daken met asbest veel te gevaarlijk voor de gezondheid en verbiedt daarom over negen jaar dit asbesthoudend materiaal.

Het gaat met name om asbesthoudende daken diedirect aan weer en wind onderhevig zijn. Onder die omstandigheden vindt verwering plaats en kunnen de gevaarlijk vezels vrijkomen. Bij inademing van deze vezels kan dit op termijn zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben. De naaldvormige vezel hecht zich vast in de longen en kan stoflongen of longkanker veroorzaken. 

Woonwijken

”We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels”, stelt staatssecretaris Mansveld van Milieu. ”Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod.”

Golfplaten

Het verbod geldt alleen voor asbesthoudend materiaal dat in contact komt met de buitenlucht, zoals golfplaten en dakleien. Dit materiaal komt vooral voor bij agrarische bedrijven, maar is ook veel te vinden in tuinhuisjes en schuurtjes. 

Eigenaren van dergelijke daken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering. Er komt vanaf 1 januari 2016 een subsidieregeling van 75 miljoen euro. Asbest onder de dakbedekking, zoals isolatiemateriaal en asbesthoudend dakbeschot, wordt niet verboden.

Zonnepanelen

Sinds 2014 is voor agrarier de regeling ”aasbest eraf, zonnepaneln erop.” Voor deze regeling kunnen nog tot 1 september 2015 aanvragen worden ingediend. Wellicht is het een goed idee om deze regeling in het kader van het verwijderen van de asbestdaken te combineren met de nieuwe subsidieregeling. Door het verwijderen van de asbest vindt uiteindelijk een verbetering van het milieu plaats. Zonnepanelen zijn in dat geval de overtreffende trap.

Als u overweegt u uw dak te laten saneren en u wilt direct zonnepanelen, dan kunt u contact met onds opnemen. Ook kunnen wij u als bouwkundig adviseur adviseren welk materiaal in uw geval het meest geschikt is om uw dak te renoveren en of het wellicht verstandig is om meteen isolatie op te nemen.

Wij hebben ook een directe link naar asbestsaneerders en aannemers om de werkzaamheden uit te laten voeren.

IMG_7904 IMG_7904